Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Το παρθένο ελαιόλαδο είναι αυτό που παράγεται μόνο με μηχανικές μεθόδους και δεν είναι προϊόν ανάμειξης με άλλα λάδια ή ελαιόλαδα που παράγονται με διαφορετικό τρόπο. Το παρθένο ελαιόλαδο κατηγοριοποιείται ως εξαιρετικό όταν χαρακτηρίζεται από τέλεια γεύση, χρώμα και άρωμα και με περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, μικρότερη από 0,8 γρ, ανά 100 γρ.

Τι είναι ΠΟΠ Εξαιρετικό Παρθένο

Π.Ο.Π σημαίνει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που φέρε το σήμα Π.Ο.Π και έναι πάντα σε αριθμημένες συσκευασίες πρέπει αποδεδειγμένα να έχει τα χαρακτηριστικά του τόπου καταγωγής και του τρόπου παραγωγής των αγροτών της περιοχής. Ετσι, τα προϊόντα Π.Ο.Π απιτούν όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής τροφίμων να γίνονται στην αναφερόμενη περιοχή.

Πως γίνεται η κατάταξη του ελαιολάδου με βάση τα ποιοτικά κριτήρια?

Οι χημικές αναλύσεις που αφορούν στα ποιοτικά κριτήρια του ελαιολάδου και είναι απαραίτητες για την κατάταξή του είναι:

Προσδιορισμός Οξύτητας: Οξύτητα είναι το περιεχόμενο του ελαιολάδου σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, και εκφράζεται σε γραμμάρια ελαϊκού οξέος γι ακάθε 100 γραμμάρια ελαίου.

Προσδιορισμός Αριθμού Υπεροξειδίων: Ο Αριθμός Υπεροξειδίων είναι το μέτρο του βαθμού οξείδωσης του ελαιολάδου σε πρωταρχικό στάδιο, και χρησιμοποιείται για την διάκριση των εδώδιμων ελαίων από τα μειονεκτικά.

Φασματοφωτομετρική Εξέταση στο Υπεριώδες (Κ232, Κ270, ΔΚ): Η Φασματοφωτομετρική Εξέταση στο Υπεριώδες απαρτίζεται από τις απορροφήσεις στα μήκη κύματος 232nm, και 270nm. Ο δείκτης Κ232 είναι ένα μετρο πρωταρχικής οξείδωσης ενώ ο δείκτης Κ270 οφείλεται σε δευτερογενή προϊόντα οξείδωσης που μπορεί να παραχθούν κατά την βιομηχανική επεξεργασία του ελαιολάδου. Ο δείκτης ΔΚ χρησιμοποιείται και για την διάκριση μεταξύ παρθένου ελαιολάδου και παρθένου ελαιολάδου σε ανάμειξη με ραφινέ ελαιόλαδο.

Τι είναι Ψυχρή Εκθλιψη

Η ψυχρή έκθλιψη ή έκθλιψη εν ψυχρώ περιγράφει τη θερμοκρασία στην οποία παράγεται το ελαιόλαδο. Ενα ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται ως προϊόν ψυχρής έκθλιψης όταν η θερμοκρασία έκθλιψης και μάλαξης ήταν κάτω από 27οC. Η θερμοκρασία έκθλιψης και μάλαξης είναι κρίσιμη, λόγω της επίδρασης που έχει στην ποιότητα του ελαιολάδου. Οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τα αρώματα και αυξάνουν το επίπεδο οξύτητας, παράγοντας έτσι ελαιόλαδα κατώτερης ποιότητας. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, μειώνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ελαιοκανθάνη και ελαιασίνη

Οι δύο αυτές ουσίες που εντοπίζονται στο ελαιόλαδο έχουν αντιοξειδωτική δράση και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ελαιασίνη είναι παράγωγο της ελευρωπαϊνης και αποτελεί την πιο σημαντική αντιοξειδωτική ουσία του ελαιολάδου. Η ελαιοκανθάλη έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λειτουργώντας ως αναστολέας COX-1 και COX-2. Επίσης φαίνεται να έχει δράση προστατευτική κατά της νόσου Αλτσχαιμερ, καθώς και αντικαρκινικές ιδιότητες. Τέλος, συμβάλλει στον έλεγχο της γήρανσης του δέρματος. Οι δύο αυτές ουσίες είναι παράγωγα - συζευγμένες μορφές υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης αντίστοιχα, γεγονός που έχει πολή μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Αδιαμφισβήτητα η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου συμβάλλει στην προστασία της ανθρώπινης υγείας, καθώς και στη βελτίωσή της. Ασθενείς παραδείγματος χάρην με καρδιαγγειακές παθήσεις συνίσταται να εντάξουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ιδίως το αγουρέλαιο στη διατροφή τους, ώστ να λάβουν τις ευεργετικές ιδιότητές τους.

Ιδιαίτερο προφίλ της Κορωνέϊκης

Αυτό πιθανώς οφείλεται σε γενετικούς λόγους, καθώς όλα τα προερχόμενα από κορωνέϊκη ποικιλία ελαιόλαδα εμφανίζουν ένα ιδιαίτερο ξεχωριστό προφίλ, το οποίο πρατηρείται ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία συλλέγονται οι καρποί. Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο ότι τα περισσότερα δείγματα με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις προέρχονταν από την περιοχή της Μεσσηνίας. Ακόμη, παρατηρήθηκαν οτι υπάρχουν κάποιες ποικιλίες ελιάς που βιογενετικά δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι στερούνται ποιοτικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.

Γιατί μερικές φορές το ελαιόλαδο είναι θολό?

Το ελαιόλαδο μπορεί μερικές φορές να μην είναι λαμπερό επειδή δεν το φιλτράρουμε με χημικά ή μηχανικά μέσα. Είναι αφιλτράριστο, προϊόν φυσικής καθίζησης, και λαμπικάρει μόνο του με φυσικό τρόπο μετά το πέρασμα 2-3 μηνών μετά την έκθλιψη του ελαιόκαρπου και την αποθήκευσή του στις δεξαμενές. Το φιλτράρισμα στερεί το ελαιόλαδο από πολύτιμες τόσο από γεύση όσο και από την υφή του. Επομένως το να μένει στον πάτο της συσκευασίας λίγο ίζημα είναι απολύτως φυσιολογικό για το αφιλτράριστο ελαιόλαδο.

Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες αποθήκευσης του ελαιολάδου?

Οι 4 μεγαλύτεροι εχθροί του ελαιολάδου είναι: ο αέρας, το φώς, ο χρόνος και η θερμοκρασία. Το ελαιόλαδο πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρό και στεγνό μέρος. Το κατάλληλα αποθηκευμένο ελαιόλαδο μπορεί να διατηρηθεί για τουλάχιστον δύο χρόνια σε σφραγισμένο παιριέκτη. Το ελαιόλαδο δεν φυλάσσεται στο ψυγείο. Σε χαμηλές θερμοκρασίες το ελαιόλαδο θα θολώσει θα πήξει ή θα κρυσταλλώσει. Εάν αυτό συμβεί, το ελαιόλαδο εξακολουθεί να είναι καλό; Απλά αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για λίγο και θα επανέλθει στην αρχική φυσική του κατάσταση. Αγοράστε ελαιόλαδο που είναι εμφιαλωμένο σε γυάλινους περιέκτες σκούρου χρώματος για μεγαλύτερη προστασία του περιεχομένου. Επίσης είναι προτιμότερο να αγοράσετε μόνο την ποσότητα ελαιόλαδου που θα καταναλώσετε τους επόμενους δύο μήνες από το άνοιγμα της συσκευασίας. Φυσικά το ελαιόλαδο δεν θα χαλάσει αλλά η γεύση και το άρωμά του ξεθωριάσει μετά τους δύο μήνες από το άνοιγμα.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής του ελαιολάδου ?

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο παραμένει άριστο για 18 μήνες μετά την συγκομιδή του. Η περίοδος της συγκομιδής ολοκληρώνεται στα μέσα Ιανουαρίου κάθε χρόνο. Ένα μπουκάλι ελαιολάδο πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε δύο μήνες από το άνοιγμά της συσκευασίας καθώς μετά το άνοιγμα αρχίζει να οξειδώνεται και να χάνει την φρεσκάδα του. Το ελαιόλαδο καταναλώνεται φρέσκο και δεν βελτιώνεται με την ωρίμανση/παλαίωση όπως γίνεται π.χ με το κρασί ή άλλα ποτά. Εάν η παραγωγή και αποθήκευση του έχει γίνει σε σωστές συνθήκες το ελαιόλαδο διατηρείται σε άριστη κατάσταση για χρόνια.

Πόσο χρόνο μετά την ημερομηνία λήξης του μπορεί το ελαιόλαδο να καταναλωθεί με ασφάλεια?

Για συσκευασίες που δεν έχουν ανοιχτεί, η διατηρησημότητα εξαρτάται από τις συνθήκες αποθήκευσης. Εάν η αποθήκευσή του έχει γίνει σε δροσερό και σκιερό μέρος τότε μπορεί να διατηρηθεί καλό για λίγα χρόνια. Για να το δοκιμάσουμε, καλό είναι να ανοίξουμε την συσκευασία, να το μυρίσουμε να φάμε λίγο και να διαπιστώσουμε αν μοσχοβολάει και αν η γεύση του είναι φρέσκια και φρουτώδης. Εάν τα έχει όλα αυτά, τότε είναι εντάξει. Εάν όμως έχει μυρωδιά ξηρών καρπών τότε αυτό είναι σημάδι ότι το λάδι ταγγίζει και δεν πρέπει να καταναλωθεί. Το δικό μας ελαιόλαδο, επειδή έχει πολύ χαμηλή οξύτητα κατά την παραγωγή του έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από μεγάλο διάστημα από την παραγωγή του. Αλλά και για συσκευασία που έχει ανοιχτεί, η διάρκεια ζωής μπορεί να είναι μακρά αν έχει αποθηκευτεί σε κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή σε σκιερό και δροσερό μέρος, αλλά σίγουρα είναι μικρότερη από μια συσκευασία σφραγισμένη.

Ποια είναι να οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη υγεία?

Τα 7 βασικά θρεπτικά συστατικά για καλή υγεία είναι: πρωτεϊνες, λιπαρά, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα, άπεπτες φυτικές ίνες και νερό. Το ελαιόλαδο είναι ένα λιπαρό απαραίτητο για καλή ανθρώπινη υγεία. Το νευρικό σύστημα, τα μαλλιά, το δέρμα και τα ανθρώπινα όργανα όλα χρειάζονται διαλυτά λίπη όπως ακριβώς ένα αυτοκίνητο χρειάζεται όχι μόνο καύσιμο αλλά και λιπαντικό.

Είναι το ελαιόλαδο κατάλληλο για μαγείρεμα?

Βέβαια είναι κατάλληλο για μαγείρεμα αλλά όχι για βαθύ τηγάνισμα (deep frying). Το ελαιόλαδο είναι ιδανικό για σάλτες, ψήσιμο, μαρινάδες, επάλειψη, η απλά για το απολαύσει κάποιος βουτώντας μέσα μπουκιές ψωμιού.

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά του ελαιολάδου?

Ένα κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο περιέχει 120 θερμίδες, 14 γραμ. λιπαρά και καθόλου χοληστερόλη. Εβδομήντα επτά τις εκατό (77%) των λιπαρών στο ελαιόλαδο είναι μονοακόρεστο και εννέα τις εκατό (9%) είναι πολυακόρεστο; Δέκα τέσσερα τα εκατό (14%) είναι φυτικό, κορεσμένο λίπος. Το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει επίσης τα αντιοξειδοτικά «βήτα καροτίνη» και «βιταμίνη Ε» καθώς και τις φενολικές ενώσεις τιροσόλ και υδροτιροσόλ. Το ελαιόλαδο δεν περιέχει αλάτι και είναι από την φύση του άνευ χοληστερόλης. Παρόλο που δεν υπάρχει ομοφωνία από τους επιστήμονες, μελέτες υποστηρίζουν ότι όταν αντικατασταθεί με κορεσμένο λίπος, το μονοακόρεστο λίπος μειώνει την χοληστερίνη, ειδικά τις επικίνδυνες, χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες (LDL) ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τις καλές, υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες (HDL).

Ελαιόλαδο vs σπορέλαια

Η γεύση είναι η περισσότερο προφανής διαφορά ανάμεσα στο ελαιόλαδο και τα εμπορικά δημοφιλή σπορέλαια όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και το καλαμποκέλαιο. Αυτά τα λάδια είναι άγευστα λιπαρά. Κανένας δεν θέλει να δοκιμάσει μια μπουκιά ψωμί βουτηγμένη σε σπορέλαιο; Για τον ίδιο λόγο πολλοί σέφ αποφεύγουν να προσθέτουν άγευστα λίπη στα φαγητά που μαγειρεύουν. Το ελαιόλαδο, ειδικά το εξαιρετικό παρθένο, διαθέτει γεύση και υφή η οποία απουσιάζει από τα άλλα έλαια και είναι με αυτό τον τρόπο ένα τέλειο υποκατάστατο του βουτύρου και της μαργαρίνης σχεδόν σε κάθε συνταγή. Ολο και περισσότερα εστιατόρια σερβίρουν ελαιόλαδο, σκέτο ή αρωματισμένο, σαν ένα εναλλακτικό του βουτύρου για το ψωμί. Επιπλέον, τα σπορέλαια είναι βιομηχανικά, κατεργασμένα τρόφιμα. Σε γενικές γραμμές εξάγονται με την χρήση χημικών διαλυτών που έχουν ως βάση τους το πετρέλαιο και κατόπιν εξευγενίζονται (ραφινάρονται) για να καθαρίσουν. Μαζί με τις ακαθαρσίες το ραφινάρισμα απομακρύνει και την γεύση, το χρώμα και τα θρεπτικά συστατικά. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δεν ραφινάρεται ούτε είναι προϊόν πρόσμιξης με άλλα λάδια. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά ένας φρεσκο-στυμμένος χυμός ελιάς χωρίς παρεμβάσεις για αλλαγές στο χρώμα, γεύση και τα θρεπτικά του συστατικά ή τις βιταμίνες. Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων το ελαιόλαδο διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα σπορέλαια.

Ελαιόλαδο vs βούτυρο και μαργαρίνη

Το βούτυρο και η μαργαρίνη είναι λίπη, όπως και τα μαγειρικά έλαια. Ένα κουτάλι του γλυκού συνηθισμένο βούτυρο περιέχει δώδεκα γραμμάρια λίπος από τα οποία 8 γραμμάρια (66%) είναι κορεσμένα λίπη. Επιπλέον, μια μερίδα βούτυρο περιέχει 33 mgs χοληστερίνη ενώ το ελαιόλαδο έχει μηδέν! Κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη συνδέονται με αυξημένα επίπεδα χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες (LDLs) την κακή χοληστερίνη που λέμε. Έτσι, συγκρινόμενο με το βούτυρο, μια μερίδα ελαιόλαδο περιέχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά (μόνο 2 γραμμάρια) και καθόλου χοληστερίνη.

Η σύγκριση με την μαργαρίνη είναι περισσότερο δύσκολη καθώς η ανάλυση των λιπαρών στις μαργαρίνες διαφέρει ανά παρασκευαστή και συστατικό. Η μαργαρίνη, τυπικά περιέχει περίπου 10 γραμμάρια λιπαρών ανά κουταλάκι του γλυκού. Για να στερεοποιηθούν τα σπορέλαιο που χρησιμοποιούνται για την Παρασκευή της μαργαρίνης τα λάδια πρέπει να υδρογονωθούν. Κατά την διαδικασία της υδρογόνωσης όμως τα τρανσ λιπαρά οξέα αυξάνονται. Τα τρανς λιπαρά οξέα έχουν διπλή παρενέργεια καθώς αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL) και μειώνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης.

Μπορεί το ελαιόλαδο να αντικαταστήσει το βούτυρο και τις μαργαρίνες στο μαγείρεμα?

Οπωσδήποτε! Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για βούτυρο ή μαργαρίνη σε πολλές συνταγές μαγειρικής, στα λαχανικά, ρύζι, πατάτες ψήσιμο, φρυγάνισμα, σε οτιδήποτε!